Lumina albastră

Kék fény – a szükségesség és a veszély között

A modern ember a digitális ember, aki mindig csatlakozik, mindig intelligens eszközökkel van körülvéve.

A felnőttek mintegy 93% -a használja ezeket az eszközöket naponta legalább két órán keresztül, és több mint 60% -át napi öt vagy több órán keresztúl. Csak alig néhány óra a monitor előtt,és a szemünk fáradtnak tűnik, a tünetek közé tartozik a fáradtság, fejfájás, homályos látás vagy vörös, irritált vagy száraz szem.

A kutatások kimutatták, hogy a 400 és 520 nm közötti spektrumú kék fény és a 460 nm-es csúcs különösen fontos hatást gyakorol a melatonin szabályozására az emberi szervezetben, ami befolyásolja a cirkadián ritmust és az általános jólétet.

Bizonyíték van arra, hogy a 460 nm-nél kisebb hullámhosszú kék-lila fény hosszú távú expozíciója 440 nm-es csúcsnál hozzájárul a retina fotokémiai károsodásához, ami növeli a makula degeneráció kockázatát (jelenség “fény” veszélyes kék ”). Azt is kimutatták, hogy az alvás előtti kék fény hatása alvászavarokat okozhat.

Az ilyen típusú fényforrások az intelligens eszközök és néhány gazdasági világítási rendszer. Gondolj magadra: milyen gyakran használod az intelligens képernyőket, milyen gyakran nézed a TV-t, vagy hány órát dolgozol a monitor vagy laptop előtt?

Mit kell tenni?

Különösen fontos a kék-lila fény megfelelő szűrése az intenzitásának megfelelően. A kék-lila fény 440 nm hullámhosszig történő szűrése kisebb hatást gyakorol a cirkadián ritmusra, miközben védelmet nyújt a makula degeneráció ellen.

A BlueProtect szűrő réteg a szemüveglencse innovatív felületi kezelése, részben tükrözi a mesterséges forrásokból származó kék-lila fényt, megakadályozva a káros fény bejútását a szembe. Ezek a kezelések csökkentik a veszélyes kék fények átvitelét, de fenntartják a cirkadián ritmus szabályozásához szükséges megfelelő szintet.

Üzenet küldése
Helló! Milyen információkkal tudunk segíteni Önnek?
Call Now Button