Lumina albastră – între necesitate și pericol

Omul modern este omul digital, mereu conectat, mereu înconjurat de dispozitive inteligente.

Aproximativ 93% dintre persoanele adulte folosesc aceste dispozitive cel puțin două ore zilnic, și mai mult de 60% dintre aceștia cinci sau mai multe ore pe zi. După doar câteva ore în fața monitorului, ochii noștri devin obosiți, cu simptome incluzând o stare generală de oboseală, dureri de cap, vedere încețoșată sau ochi roșii, iritați sau uscați.

Cercetările au arătat că lumina albastră cu spectrul între 400 și 520 nm și cu un maxim la 460 nm, are un impact deosebit de important asupra reglării melatoninei din corpul uman, proces care influențează ritmul biologic circadian și starea generală de bine.

Există dovezi care demonstrează că expunerea pe termen lung la lumină albastru-violet cu lungime de undă sub 460 nm, cu un maxim la 440 nm, contribuie la deteriorarea foto-chimică a retinei, crescând riscul de degenerescență maculară (fenomen cunoscut sub numele “lumina albastră periculoasă”). S-a demonstrat de asemenea că expunerea la lumina albastră înainte de culcare poate să cauzeze tulburări de somn.

Sursa acestui tip de lumină sunt dispozitivele inteligente și unele sisteme de iluminat economice. Gândiți-vă la dumneavoastră: cât de des folosiți ecranele dispozitivelor inteligente, cât de des priviți televizorul sau câte ore lucrați în fața monitorului sau a laptopului?

 

Ce este de făcut?

Este deosebit de important să existe o filtrare adecvată a luminii albastru-violet în concordanță cu intensitatea ei. Filtrarea luminii albastru-violet până la o lungime de undă de 440 nm are ca rezultat un impact minor asupra ritmului circadian, oferind în același timp protecție împotriva degenerescenței maculare.

Tratamentele inovative ale lentilelor pentru ochelari numite BlueProtect, reflectă parțial lumina albastru-violet provenind de la sursele artificiale, împiedicând lumina dăunătoare să intre în ochi. Aceste tratamente reduc transmisia lumini albastre periculoase, păstrând însă un nivel de transmisie necesar reglării ritmului circadian.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button