Miopia apare atunci când ochiul este mai lung decât ar trebui. Lumina care intră în ochi nu ajunge pe retină ci se oprește în fața ei. Prin urmare vederea este bună la aproape, dar încețoșată la distanță. Imaginați-vă cum e imaginea unui proiector: dacă ecranul este poziționat prea departe de proiector, imaginea proiectată e neclară.
De ce trebuie intervenit de la o vârstă cât mai fragedă?
În primul rând, pentru că ea debutează la vârste fragede. Debutul miopiei la o vârstă mai mică înseamnă o creștere mai rapidă a ochilor pe o perioadă mai lungă de timp, ceea ce cauzează două probleme principale pentru copiii cu miopie: înrăutățirea progresivă a vederii în timpul copilăriei și un risc crescut de boli oculare la vârsta adultă.
Însă, atunci când intervenim de la primele semne ale miopiei, reușim să încetinim evoluția ei și evităm astfel complicațiile asociate acesteia.
Cum evaluam corect pacientul miop?
Evaluarea pacientului miop nu se reduce la simpla măsurare a dioptriilor. Implică și măsurarea lungimii axiale a ochiului, care este esențială întrucât este singura evaluare obiectivă a progresiei miopiei. Totodată e importantă evaluarea vederii binoculare precum și evaluarea stării generale de sănătate a ochilor. În cazul pacienților cu miopie sunt necesare măsurători anuale.
Ce metode de Management al Miopiei pot fi explorate?
Managementul Miopiei, reprezintă soluțiile prin care încetinim alungirea excesivă a ochiului – creșterea miopiei. Pot fi explorate 4 direcții majore de control al evoluției miopiei:
1. Lentile de contact lunare cu port zi/noapte individualizate
2. Lentile de contact de noapte (ortokeratologia)
3. Ochelari cu design special pentru controlul miopiei
4. Picături de atropină în concentrație redusă.
Însă, când vorbim de managementul miopiei nu trebuie să minimalizăm importanța stilului de viață – și să facem și îmbunătățiri – timpul petrecut în activități exterioare, cantitatea de zahăr procesat consumată și postura de lucru la aproape fiind doar câteva dintre aspectele zilnice cu impact mare!