Miopia celor mici

Miopia este unul dintre cele mai răspândite vicii de refracție, care influențează cel mai mult sănătatea oculară pe termen scurt, mediu și lung. Gradul de incidență al acesteia a crescut alarmant, devenind o problemă de sănătate publică!

Miopia apare atunci când lumina care intră în ochi nu ajunge direct pe retină, ci se oprește în fața acesteia. Astfel vederea la apropiere e bună, în timp ce, vederea la distanță este încețoșată!

De ce trebuie intervenit din copilărie?

Vederea copiilor se dezvoltă cu precădere în primii 10 ani de viață din aproape în distanță. Această dezvoltare influențează direct activitățile copiilor, interesul lor pentru lectură sau abilitățile academice. Totodată, copiii nu își dau seama că nu văd bine, pentru că ei nu au termene de comparație. În plus, ei pot compensa o vedere neclară datorită capacității de acomodație. De aceea, ca adulți, e important să ne asigurăm că sistemul lor vizual funcționează corespunzător.

Când vorbim de Miopie trebuie să conștientizăm că ea progresează foarte repede în cazul copiilor, întrucât există o creștere rapidă a întregului lor corp. Prin urmare, odată depistată e necesar să intervenim de la vârste cât mai fragede pentru a încetini evoluția ei și riscurile de boli oculare asociate cu aceasta.

Ce soluții există pentru copiii miopi?

1. Ochelari cu lentile speciale pentru controlul miopiei

2. Lentile de contact moi

3. Lentile de contact de noapte

4. Atropină (sub formă de picături – concentrație redusă)

Când ar trebui duși copiii la control de specialitate?

Copiilor de vârstă școlară le e recomandat un control. Dacă există probleme de vedere specialistul care îl examinează poate decide să îl evalueze mai des, în funcție de nevoile celui mic.

Cel mai des copiii ajung la control după ce ei sesizează că nu pot citi de pe tablă. Insă, chiar dacă nu acuză probleme de vedere, postura incorectă la scris sau citit, mijirea ochilor sau frecarea acestora sunt indicii că cel mic depune un efort prea mare pentru a vedea, și ar trebui să efectueze un consult complet.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button