Vederea periferică

Vederea periferică

Ochiul uman este o operă de artă a naturii. Cuprinde o combinație de lentile și mușchi care lucrează împreună pentru a trimite informații creierului, informații transformate apoi în imagini. Vederea periferică este doar o parte a capacității noastre de a vedea, și există o serie de aspecte foarte interesante legate de aceasta zonă a vederii.

Deoarece privim întotdeauna înainte, mulți dintre noi presupunem că vederea centrală este cea mai importantă. Acest lucru nu este adevărat. De exemplu vederea centrală nu este esențială pentru vederea de ansamblu. Doar cu ajutorul periferiei putem avea o imagine completă. Este uimitor cât de dependenți suntem de aceasta, și cât de mult o utilizăm, fără a fi conștienți de acest lucru.

Semnificația vederii periferice este evidențiată cel mai bine în timpul șofatului. Asta înseamnă că nu suntem nevoiți să întoarcem capul de fiecare dată când vrem să vedem în lateral, fiind capabili să privim înainte, dar să folosim în același timp oglinzile laterale, fără a ne pierde concentrarea asupra drumului, evitând astfel accidentele.

 

Stiați că?

Din punct de vedere științific, vederea periferică este acea zonă a câmpului vizual, în afara zonei central de vedere. Așadar când spunem că ”vedem cu coada ochiului” ne referim la acest segment al vederii.

  • Vederea periferică este un aspect ce ține de siguranța noastră. Ne permite să vedem obiecte ce se apropie de noi în lateral pentru a evita de exemplu accidente.
  • Vederea periferică ne ajută să vedem în timpul nopții.
  • În zona vederii periferice, vedem totul în alb și negru, însă acest lucru nu este sesizabil, deoarece mișcarea ochilor compensează acest aspect.
  • Majoritatea oamenilor citesc folosindu-se doar de vederea centrală, lucru ce îi împiedică să vadă mai mult de 50% din text. O vedere periferică antrenată, crește capacitatea de a citi mai rapid textele.
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button