Te-ai gândit vreodată cât de des îți atingi fața? Din instinct sau nu, o faci de cel puțin 20 ori. Pe oră!

Totuși, odată cu răspândirea coronavirusului COVID-19, specialiștii în epidemiologie vă sfătuiesc să încetați să vă mai atingeți atât de mult. Mai exact, ar trebui să „evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate”.

Cum să ne protejăm ochii de coronavirus?

Ochii ar putea juca un rol cu adevărat important în răspândirea și prevenirea focarului de coronavirus, dintr-un motiv simplu: îi atingem mult, adesea fără să ne dăm seama. Și acest lucru este valabil mai ales dacă purtați lentile de contact – iar acum este momentul când trebuie să fim cu adevărat responsabili când vine vorba de rutina îngrijirii lentilelor de contact!

Ochii și nasul sunt, de asemenea, susceptibili la bacterii și infecții, la fel cum este și gura… și din nefericire din această cauză măștile nu sunt tocmai eficiente. Mai ales în condițiile în care continuăm să ne atingem fața pentru a o așeza, fără să ne spălăm pe mâini.

Sfaturi pentru prevenirea coronavirusului:

  • Dacă sunteți purtător de lentile de contact, acum ar putea fi momentul să optați pentru ochelari, deși nu avem studii conform cărora persoanele care poartă ochelari prezintă mai puțin risc, purtarea ochelarilor ar limita frecvența atingerii feței.
  • Dezinfectați mereu ochelarii și lentilele ochelarilor. Unele virusuri pot rămâne pe suprafețe dure ore întregi, și pot fi transferate pe degetele și fețele purtătorului de ochelari. Acest lucru este valabil în special pentru cei care au nevoie de ochelari de citit și pot să-i dea jos și să-i pună pe față de mai multe ori pe zi.
  • Recomandăm lentilele de contact de unică folosință, ca o precauție suplimentară pentru purtătorii de lentile. Sunt mai igienice și mai ușor de întreținut, reducând riscul de transmitere.
  • Evitați să vă atingeți ochii, recipientul lentilelor de contact sau cel cu soluție pentru lentile dacă mâinile nu sunt spălate.
  • Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Acest lucru este important mai ales după tuse și strănut, înainte și după aplicarea lentilelor de contact, înainte de a vă pune ochelarii!
  • Evitați contactul cu persoanele bolnave, deoarece chiar dacă nu au coronavirus, acestea ar putea totuși transmite o răceală care să vă scadă sistemul imunitar! Același lucru este valabil și pentru tine: dacă ești bolnav, rămâi acasă!
  • Curățați și dezinfectați suprafețele și obiectele pe care le atingeți adesea!
De reținut!

Spălați-vă deseori pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ați fost într-un loc public sau după ce v-ați suflat nasul, ați tușit sau ați strănutat.

Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, utilizați un produs igienizant care conține cel puțin 60% alcool, frecând mâinile până devin uscate.

Bonus

Cum să știi că au trecut 20 de secunde? Poți încerca să cânți un refren îndrăgit, cum ar fi:

Mambo number 5 – Lou Bega

„A little bit of Monica in my life / a little bit of Erica by my side / a little bit of Rita is all I need / a little bit of Tina is what I see / a little bit of Sandra in the sun / a little bit of Mary all night long / a little bit of Jessica, here I am / a little bit of you makes me your man”.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button