Orthokeratologia este o metodă de corecţie în timpul nopții a miopiei (cu sau fără astigmatism) care are ca efect o vedere clară pe tot parcursul zilei fără a fi nevoie de purtarea de ochelari sau a unor lentile de contact. Acest lucru se realizează prin purtarea unor lentile speciale Z-Night, care se aplică pe ochi înainte de culcare și se scot dimineața imediat după trezire.

De asemenea, Ortokeratologia are ca efect și stoparea sau încetinirea semnificativă a progresiei miopiei care este deosebit de eficientă pentru copii şi adolescenţi.

De aceea, purtarea acestor lentile de noapte în scopul corecției miopiei, este singurul procedeu sigur, acceptat de medicii oftalmologi, prin care se poate stopa progresia miopiei la copii.

Orthokeratologia modernă folosește lentile de contact gaz-permeabile (adică permit Oxigenului să treacă prin lentilă) pentru reducerea efectivă a miopiei ușoare și medii și mai ales pentru încetinirea progresiei miopiei la copii și adolescenți.

Lentila de Noapte Z-Night de la Menicon, purtată în timpul nopții remodelează reversibil corneea și astfel în timpul zilei vederea e perfectă.

Principiul de bază în Orthokeratologie:

Orthokeratologia utilizează lentile de contact Z-Night cu “geometrie inversă”, ceea ce duce la aplatizarea blândă a corneei, reducând puterea de focalizarea a ochiului şi astfel se reduce miopia. Deoarece aplatizarea corneei poate fi controlată cu exactitate, aceasta va duce la focalizarea corectă a imaginilor şi va compensa erorile de refracție. După ce lentilele de noapte sunt scoase de pe ochi dimineața, corneea îşi păstrează forma aplatizată pentru o bună parte din zi sau pentru tot restul zilei. Lentila de Noapte trebuie să fie utilizată în fiecare noapte pentru a menţine aplatizarea corneei, altfel miopia va reveni la nivelul dinaintea tratamentului.

Aplicarea Lentilei de Noapte Z-Night de la Menicon pe ochi și purtarea acesteia câteva ore în timpul nopții, modelează corneea prin intermediul filmului lacrimal.

Avantaje:

 • Modelarea corneei cu Lentila de Noapte Z-Night de la Menicon este un proces total reversibil în contrast cu procedeul chirurgiei refractive cu Laser
 • Libertate și calitate perfectă a vederii pe tot parcursul zilei fără ochelari sau lentile de contact
 • Încetinește dramatic sau chiar oprește progresia miopiei la copii și adolescenți
 • Fără alergii, fără senzația de ochi uscat sau praf în ochi mai ales atunci când se lucrează în fața calculatorului
 • Ochiul are parte de o oxigenare perfectă în timpul nopții datorită materialului revoluționar Z-Night din care este produsă lentila
 • Este singura lentilă Orto-K din lume care permite corectarea astigmatismului
 • Lentila pentru ochiul drept este roz şi cea pentru ochiul stâng albastra, astfel ca se poate face mai uşor diferenţierea lentilelor şi se pot aplica cu usurinta
 • Efectul este reversibil complet cand lentila de noapte nu mai este purtata

In trecut

Procedura a fost folosita la începutul anilor 1960, când medicii au observat că la unii purtatori de lentile de contact vederea s-a îmbunătăţit după purtarea acestora. In istoria chineză se spunea că saci de nisip se plasau pe ochi noaptea într-un efort de a preveni miopia, deşi acest lucru era probabil să cauzeze glaucom. Iniţial, s-au folosit numai materiale de modă veche, (PMMA).

In prezent

Acum, cu apariţia polimerilor de generatie noua, a strungurilor asistate de calculator şi a progresului tehnologic al procedurilor, este posibil a realiza reducerea miopiei în cateva zile. Această versiune high tech a Ortokeratologiei este cunoscuta sub mai multe nume.

Printre acestea sunt:

 • Orthokeratologie accelerata
 • Tratament de modelare a vederii
 • Terapie refracţiva corneeana
 • Lentile corective corneene
 • Sistem de modelare blanda a vederii

Copiii şi adulţii

Pot fi tratati prin Orthokeratologie deoarece principiul aplatizarii corneei este deosebit de eficient. De fapt de Ortokeratologie pot beneficia mai ales copii. Controlul miopiei este utilizat pentru a încetini sau a opri creşterea lungimii axiale a ochiului, care apare la copii în creştere si care devin mai miopi cu fiecare an. Acest lucru poate duce la o prescriptie inferioară, astfel încât copilul nu va trebui să poarte ochelari care ar fi necesari pana devine adolescent.

Corneea

Corneea face  ca aproximativ două treimi din puterea totală a ochiului să concentreze lumina exact pe retină care se află în partea din spate a ochiului.

In cazul miopiei, aplatizarea corneei noaptea prin purtarea Lentilei de Noapte, face ca vederea sa  poata fi restabilită pentru o perioadă de timp (aproximativ 1 zi sau 10-12 ore).

Această îmbunătăţire este temporară, prin urmare, lentile Z-Night de la Menicon trebuie să fie folosite noapte de noapte, pentru a menţine efectul terapeutic al reducerii miopiei. Aceasta aplatizare este realizata prin comprimarea stratului exterior al corneei centrale. Valoarea de aplatizare este aproximativ 6 microni pentru fiecare dioptrie de miopie. Un micron este o milionime de un metru, un fir de păr uman are aproximativ 125 microni.

Topografie

Ortokeratologia utilizeaza instrumente precise pentru a determina cu exactitate forma corneei inainte de tratament.

Topograful corneean face “hărţi” ale ochiului folosind mii de puncte. Topografia permite medicului/optometristului sa proiecteze lentila personalizata pentru fiecare ochi. Aceste hărţi topografice sunt folosite pentru a determina dacă forma corneei se schimba în mod corect. Harta tipica post-tratament arată un inel roşu central din jurul zonei aplatizate. Această suprafaţă plană trebuie să fie centrata pe pupila pentru a oferi beneficii maxime.

Beneficiile

Ortokeratologia nu este doar o alternativă excelentă la purtarea de ochelari, dar te eliberează de distrugeri cauzate de transpirație, praf, vânt, vreme şi temperatură. Nu mai apar nici pete oarbe cauzate de rame sau marginile lentilelor. Este grozav să poți purta ochelari de soare la modă, să te trezești noaptea sau dimineaţa şi să vezi, să mergi la înot şi schi, să lucrezi în praf, iarba sau în grădină, şi să poți vedea clar în situaţii de urgenţă. Orthokeratologia îți poate deschide noi orizonturi. Persoanele care au ocupaţii în care sunt încurcați de utilizarea ochelarilor sau a lentilelor de contact pot fi candidaţi buni pentru Ortokeratologie: piloţi, poliţişti, pompieri, sportivi, etc. Asiguraţi-vă că regulamentele angajatorului dumneavoastră o permit înainte de a folosi Ortokeratologia.

Prescriptorul specialist în Ortokeratologie masoară curbura corneei dumneavoastră folosind topograful corneean. Este ca și când faceți o poză, este nedureroasă și durează aproximativ cinci minute. Se folosește un software special pentru a ajuta la proiectarea lentilei.

Lentilele de contact Z-Night de la Menicon au un design cu “geometrie inversă”. Porţiunea centrală a lentilelor de contact se așează mult mai aproape de suprafața ochiului decât o lentilă de contact standard și exercită o presiune uşoară asupra epiteliului corneean, fără să atingă corneea, doar prin intermediul filmului lacrimal care protejează ochii.

În cazul în care medicul va prescrie Lentile de Orthokeratologie cu purtare noaptea, să te aștepți la rezultate imediat. Vederea ta ar trebui să fie îmbunătăţită semnificativ după prima noapte de purtare. În timpul primelor câteva zile sau săptămâni vederea se încețoșează spre seară. Îmbunătăţirea ar trebui să fie observată în fiecare zi. În general, datorită procesului computerizat de fabricație prima pereche de lentile realizează corecția totală a miopiei, totuși există anumite situații extraordinare când o lentilă trebuie înlocuită.

De ce nu aţi auzit despre Orto-K?

Practica Ortokeratologica necesită o mare calificare tehnică, echipament specializat şi considerabil mai mult timp în cabinetul oftalmologic, prin urmare mai multă răbdare din partea pacientului. Mulţi medici oftalmologi/ optometriști nu consideră controlul miopiei că merită investiția de timp şi efort. În cazul în care un prescriptor nu este instruit în Ortokeratologie nu o va prezenta ca o opţiune și nu o va sugera în timpul unui examen oftalmologic. Este mai uşor să oferim lentile de contact diurne, ochelari, sau chirurgie refractivă pentru a corecta vederii. Ortocheratologia produce un rezultat permanent atâta timp cât lentilele de noapte sunt purtate, renunțarea la acestea va face ca ochiul să revină total la starea inițială înainte de tratament în 2-3 zile, fără a lăsa nici o modificare fizică sau chimică în anatomia sau fiziologia ochiului.

Cine este un candidat?

 • Pacienți de orice vârstă care au miopie sau astigmatism moderat
 • Pacienți de orice vârstă care au miopie severa și care vor să-și reducă dioptriile pentru a putea folosi ochelari cu dioptrii mai mici în timpul zilei
 • Pacienți de orice vârstă care au diferențe foarte mari de dioptrii între ochiul stâng și cel drept (de ex.: ochiul stâng miopie de – 4, iar ochiul drept miopie de – 0,75)

Cine nu este un candidat?

 • Pacienții care au inflamații acute şi subacute sau alte infecții ale segmentului anterior al ochiului.
 • Pacienții cu orice boală oculară, rană sau anomalie care afectează corneea, conjunctiva sau pleoapa
 • Insuficienţă gravă de lacrimi – “ochiul uscat”.
 • Hypoesthesia corneei – sensibilitate redusă a corneei.
 • Orice boală sistemică, care poate afecta ochiul sau poate fi exacerbată de purtarea lentilelor de contact.
 • Reacţii alergice ale suprafeţelor oculare sau a anexelor care pot fi induse sau exagerate de purtarea lentilelor de contact sau utilizarea soluţiilor de lentile de contact.
 • Orice infecție corneeana acută bacteriană, fungică sau virală.

Siguranţă

Ține cont de comparația următoare: Lentilele de contact diurne sunt purtate în jur de 12-16 ore pe zi. Cele cu purtare extinsă pot fi purtate continuu între 1 zi și până la 30 de zile. Lentilele de Noapte Ortokeratologice sunt purtate noaptea între 6 și 8 ore. Deci e normal să fie mult mai sigure, tocmai de aceea sunt prescrise de medicul oftalmolog și la copii.
De asemenea materialul revoluționar Z-Night din care sunt fabricate are o ultrapermeabilitate la Oxigen, astfel corneea nu suferă pe timpul purtării lor.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button