Kék fény? Hogyan hatnak látásunkra az okoseszközök?

Gondoljon bele, milyen gyakran használja az okoseszközök képernyőjét, milyen gyakran néz tévét, vagy hány órát dolgozik monitora vagy laptopja előtt. Jelenleg a felnőttek körülbelül 93%-a napi legalább két órát használja ezeket az eszközöket, több mint 60%-uk pedig napi öt vagy több órát.
Csak néhány órát a monitor előtt eltöltve szemünk elfárad, és olyan tünetekkel jár, mint az általános fáradtság, fejfájás, homályos látás vagy vörös, irritált vagy száraz szem. Az ilyen típusú készüléket használók több mint 50%-a tapasztal ilyen típusú szemfáradtságot.

De valójában mi az oka?

Az intelligens eszközök és egyes gazdaságos világítási eszközök nagyfrekvenciás kék fényt bocsátanak ki. A kutatások kimutatták, hogy a kék fény különösen fontos az emberi szervezetben a melatonin szabályozásában, amely folyamat befolyásolja a cirkadián biológiai ritmust és az általános közérzetet.
Másrészt azonban bizonyítékok vannak arra, hogy a kék-ibolya fénynek való hosszú távú kitettség hozzájárul a retina fotokémiai károsodásához, növelve a makuladegeneráció kockázatát (ez a jelenség „veszélyes kék fényként” ismert). A lefekvés előtti kék fénynek való kitettség szintén alvászavarokat okoz.

Mit kell tenni?

Különösen fontos, hogy a kék-lila fény intenzitásának megfelelő szűrése legyen. A kék-ibolya fény 440 nm-en és rövidebb hullámhosszon történő szűrése kismértékben befolyásolja a cirkadián ritmust, miközben védelmet nyújt a makuladegeneráció ellen.
A szemüveglencsék továbbfejlesztései, vagy az úgynevezett BlueProtect részben visszaverik a mesterséges forrásokból származó kék-ibolya fényt, így megakadályozzák, hogy a káros fény a szembe kerüljön. Ezek a kezelések csökkentik a veszélyes kék fény áteresztését, miközben fenntartják az áteresztés magas szintjét a cirkadián ritmus beállításához szükséges hullámhosszon, és ez lenne a különbség a minőségi lencsék és azok között, amelyek teljesen visszaverik a fényt, és tükörhatást váltanak ki, a fény áteresztőképessége a lencsén keresztül jelentősen csökken.

Alina Petric vagyok, Best Optic optometrista, és várom önt e hónap utolsó keddjén, hogy saját szemével lássa, mit is jelent valójában a kék fény elleni védelem.

Üzenet küldése
Helló! Milyen információkkal tudunk segíteni Önnek?
Call Now Button