Lumină albastră? Cum ne afectează vederea dispozitivele inteligente?

Gândiți-vă cât de des folosiți ecranele dispozitivelor inteligente, cât de des priviți televizorul sau câte ore lucrați în fața monitorului sau a laptopului. În prezent, aproximativ 93% dintre persoanele adulte folosesc aceste dispozitive cel puțin două ore zilnic, și mai mult de 60% dintre aceștia cinci sau mai multe ore pe zi.

După doar câteva ore în fața monitorului, ochii noștri devin obosiți, cu simptome incluzând o stare generală de oboseală, dureri de cap, vedere încețoșată sau ochi roșii, iritați sau uscați. Mai mult de 50% dintre cei care folosesc acest tip de dispozitive se confruntă cu acest tip de oboseală oculară.

Care este însă de fapt cauza?

Dispozitivele inteligente și unele sisteme de iluminat economice emit lumină albastră de frecvență înaltă. Cercetările au arătat că lumina albastră este deosebit de importantă pentru regularizarea melatoninei din corpul uman, proces care influențează ritmul biologic circadian și starea generală de bine.

Însă, pe de altă parte, există dovezi care demonstrează că expunerea pe termen lung la lumină albastru-violet, contribuie la deteriorarea foto-chimică a retinei, crescând riscul de degenerescență maculară (fenomen cunoscut sub numele “lumina albastră periculoasă”). S-a demonstrat de asemenea că expunerea la lumina albastră înainte de culcare poate să cauzeze tulburări de somn.

Ce este de făcut?

Este deosebit de important să existe o filtrare adecvată a luminii albastru-violet în concordanță cu intensitate ei. Filtrarea luminii albastru-violet la 440 nm și lungimi de undă inferioare are un impact minor asupra ritmului circadian, oferind în același timp protecție împotriva degenerescenței maculare.

Îmbunătățirile lentilelor pentru ochelari, sau cele numite BlueProtect, reflectă parțial lumina albastru-violet provenind de la sursele artificiale, împiedicând lumina dăunătoare să ajungă la ochi. Aceste tratamente reduc transmisia lumini albastre periculoase, păstrând în același timp un nivel ridicat de transmisie la lungimea de undă necesară reglării ritmului cicardian, și aceasta ar fi diferența dintre lentilele de calitate, comprativ cu cele care reflecta total lumina, și induc un efect de oglindă, transmisibilitatea luminii prin lentile fiind cu mult diminuată.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button