Bízz bennünk!

    Láss a saját szemeiddel!

Cikkek
Image Alt

Keratokónusz

Keratokónusz

MICSODA A KERATOKÓNUSZ?

A Keratokónusz a szemgolyó degeneratív megbetegedése, amely kúp formájú elvékonyodás és szaruhártya-deformálását jellenti. A szaruhártya lényeges szerepet játszik a látásmechanizmusban, mivel ez az első közeg, amelyen keresztül a fény sugár a szemünkbe jutt. Az egyenletesség hiányában  a sugarak eltérnek szemünkbe, és a látás torzul.

A betegség egy vagy mindkét szemet érinthet, 1000 ember közül 1 érint, és általában serdülőkorban vagy 20 éves kor után kezdődik. Az okok még nem ismertek. A vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a környezeti tényezők (mint például a túlzott szemkárosodás, allergia), néhány genetikai betegség (például a Down-szindróma, a Marfan-szindróma vagy az Ehlers-Danlos-szindróma) kombinációja és a strukturálisan stabilizáló fontos rögzítőszálak hiánya szaruhártya, keratoconus megjelenéséhez vezethet.

A keratoconus korai jelei homályos látás és a dioptriákban gyakori változások szükségessége. Egyéb tünetek a következők: megnövekedett fényérzékenység, éjszakai vezetésnél, hómalyok, mesterséges fényforrások esetében, szemfáradság, fejfájás. Súlyosabb esetekben a látás nem javítható szemüvegekkel vagy lágy kontaktlencsékkel. Az asztigmatizmus gyakran jelen van.

A legtöbb keratoconusos beteg esetében az alapkezelés merev-kemény kontaktlencsékkel történő optikai korrekció. Nem veszik fel a szaruhártya alakját, például mint a lágy kontaktlencséknál, és lehetővé teszik a fénysugarak helyes megjelenését,bejuttatását a retinára. Az eredmény az lenne hogy visszanyeri a látásélességet és lassítja a betegség progresszióját.

Nagyon hasznos a szaruhártya szilárdság megnövelését, amely a betegség progressziójának lassítására vagy leállítására utal. Ez egy nem invazív eljárás, amely magában foglalja a riboflavin és B2-vitamin szemcseppjeit és a szaruhártya-kezelése 15-30 percig tart és UV-A sugarakat bocsájtanak a szemre. A kezelés természetes kollagénkötéseket idéz elő a szaruhártya szálakban, hogy megakadályozzák azok lazítását. Ez a jelenség természetesen előfordul a szaruhártya öregedésével is, de a kezelés felgyorsítja ezt a folyamatot és fokozza azt.

A kínált előnyök többszörösek:

  • Javítja a szaruhártya tulajdonságait (szilárdság, merevség, biomechanikai stabilitás),
  • Megakadályozza a betegség előrehaladását és a látás további károsodását;
  • Javítja a merev kontaktlencsékkel való kezelését,
  • a szaruhártya-transzplantáció szükségességének elhalasztása.

Mivel a betegségnek nincs specifikus megnyilvánulása, és a tünetek mindegyike összefügghet más szemészeti problémákkal, a helyes diagnózis érdekében rendszeres szemészeti kontrollokat ajánlunk.

 

Tanácsunk: Ne hagyja, hogy a keratoconusa haladjon a végső szakaszig! A magas szaruhártya vékonyodás miatt a sebészeti beavatkozás bonyolultabb, hosszabb gyógyulási idő, lassabb látásélesség helyreállítása.

 

A kezdeti szakaszokban való beavatkozással a látásélesség 98% -ig helyreállítható, elkerülve ugyanakkor a keratoconusz akut fázisába való bejutást, ahol fennáll a veszélye annak, hogy a szemet elveszíti.

Call Now Button