Mi a strabizmus?

A strabismus olyan szemészeti rendellenesség, amelyben a szem tengelye eltér a másikhoz képest. Leggyakrabban gyermekkorban fordul elő, népszerű a “kancsalitás” néven. Ez általában azt jelenti, hogy az extraokuláris izmok között nincs koordináció, ami nem teszi lehetővé mindkét szemnek a térben ugyanazon a ponton történő összpontosítását és megakadályozza a jó binokuláris látást. Megjelenhet az egyik szemnél vagy mindkettőnél.

A kettős látás, a helyes mélységérzékelés vagy a szem látásvesztés megakadályozya a megfelelő szembeigazítás. Amikor a szemek nincsenek igazítva, az agy két különböző képet kap. A gyengébb szem egy idő után megszűnteti, hogy jeleket küldjön az agyba, ami ambliópiát vagy lusta szemet eredményez.

Hat izom felelős a szemek egyéni szabályozásáért. Ideális esetben a szemek együtt dolgoznak, hogy ugyanabban az irányban nézznek. Mozgásvezérlő problémák esetén az egyik szem az orr felé, tempórálisan, felfelé vagy lefelé mozoghat. Ez a szemmozgás mindig előfordulhat, vagy csak akkor, ha a baba fáradt, beteg, ha már régóta az olvasásra vagy a számítógépre koncentrál. Néha csak az egyik szem “fut”, néha váltakozhat.

A strabizmust okozzák az izmok, az idegek, amelyek az információt továbbítják az izmokhoz vagy az agy mozgásáért felelős kontrollközponthoz. Ez betegség vagy trauma következtében is kialakulhat. A kockázati tényezők közé tartozhatnak a családi örőklödés, a nagy dioptriákkal kapcsolatos látási problémák, vagy az orvosi problémák.

A strabizmussal rendelkező gyerekeket csak egyszerűen a szemgolyó helyzetének megfigyelésével lehet diagnosztizálni. A születés utáni első hónapokban a strabismus előfordulhat, ebben az esetben veleszületett, vagy 3 évesnél nagyobb kor miatt, illetve korrigálatlan hipermetropia miatt.

A strabizmussal élő gyermekek panaszkodhatnak a következő tünetekről: homályos látás, szemfáradság, erős fényérzékenység, kettős látás.

A strabismus kezelése a diagnózis után lehetőleg , leghamarabb meg kell kezdeni; Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez a betegség korrigálható. A kezelés magában foglalhatja a szemüveg viselését, az okklúziót, az orvosi kezelést, a szemgolyó gyakorlatokat, a botulinumos toxin inekciójozását vagy a sebészeti kezelést.

Ezért különösen fontos, hogy a strabizmust időben diagnosztizáljuk, hogy a baba látása a maximális kapacitásig fejlődjön, és ne befolyásolja a binokuláris látást. Alapos vizsgálat után optometristáink gondoskodnak arról, hogy a kicsik készen álljanak az iskola kezdésére vagy ennek minőségi elvégzésére.

Üzenet küldése
Helló! Milyen információkkal tudunk segíteni Önnek?
Call Now Button